A világ legjobb játékai

Best of the best! A mindent vivő, mint anno az autós kártyában a Ferrari Testarossa (bár itt homályosak az emlékeim). A homok és víz kombinációja maga a nirvána a gyerekek számára. Nincs az a rosszkedv, amit ne tudna elsöpörni egy másfél éves mini férfiember arcán egy kis dagonya. A sár kortalan, ezt a fesztiválokon bárki megtapasztalhatja és egyszerre több dologra is jó. Egyrészt legális szülőteszt, hogy meddig mehet el (A nadrág még lehet koszos? Igen? Akkor tuti nyakig fog mászni a homokozóban a kölök), másrészt egyszerre gyurma és fegyver, amit könnyű alakítani, de ha szükséges komoly csaták levezénylésére is alkalmas. A kislányom kedvenc szórakozása, hogy a kiürült gyurmástégelyekbe homokot tölt, majd azt fagylaltként felszolgálja nekünk és földöntúli mosollyal nyugtázza, ha ízlik. És persze hogy ízlik, hiszen nincs ennél jobb fagyi a világon!

Flow

Csíkszentmihályi Mihály Széchenyi díjas pszichológus, az MTA külső tagja, aki az USÁ-ban él és alkot. Csíkszentmihályi és csapata 25 éven keresztül kutatta, hogy mi teszi az embereket igazán boldoggá. A flow-elmélet azt a jelenséget írja le, amelynek során az ember tér és időérzékét elveszítve egy számára örömet és kihívást jelentő tevékenységbe belefeledkezik és ez számára boldogságérzést okoz. Az emberek a flow-élményt Csíkszentmihályi szerint a következőktől kísérve tapasztalják meg (nem kell az összesnek teljesülnie):

  • az illető képességeivel összhangban lévő, egyértelmű célok
  • a tudat erős fókuszáltsága
  • az öntudatosság tudatos észlelésének megszűnése
  • az időérzékelés torzulása
  • azonnali reakció a tevékenység alatt felmerülő jelzésekre
  • egyensúly az egyén képességei és a feladat nehézsége közt (a feladat se túl könnyű, se nem túl nehéz)
  • a szituáció feletti kontroll érzése
  • a tevékenység belülről jutalmaz, ezért nem megterhelő
  • az illető teljesen elmerül abban, amit csinál, minden figyelmét erre összpontosítja

Elméletileg bármilyen munkát örömtelivé lehet változtatni, ha betartjuk az áramlat-élmény szabályait.

De azt is választhatjuk, hogy inkább panaszkodunk, végigszenvedjük a munkanapokat, majd pedig csodálkozunk, hogy nem önt el a boldogság érzése az esti tévésorozat előtt, vagy a szálloda wellness részlegében, miután degeszre tömtük magunkat a büfévacsoránál.